Budoseura Shinkukai ry:n karatejaos aloitti toimintansa syksyllä 2013, kun muutama pitkänlinjan hyvinkääläinen karateka kokosi hyivnkääläisiä Shotokan -tyylisuunnan karateharrastajia yhteen. Salivuoroja harjoituksille saatiin Aikidoseura Shinkukai Ry:ltä, jonka alajaoksena toimittiin. Karatejaos on nyt vakiinnuttanut asemansa osana Shinkukai Ry:tä.

Yleisesti budolajien harrastamisen filosofiaan kuuluu, että aina voi oppia lajista uutta ja lajin harrastaminen mukautuu iän ja fyysisen kunnon mukaan. Näin myös Karate harrastuksena ja kamppalulajina siis soveltuu kaikenikäisille. Eri elämänvaiheessa voi keskittyä esimerkiksi kilpailemiseen Katassa tai Kumitessa. Myöhemmin Itsepuolustus ja käytännön sovellustusten harjoittelu tulee kuvaan. Myöhemmällä iällä samat liikkeet ylläpitävät liikkuvuutta ja näin ollen edistää terveyttä.

Taustaa

Karate eli karate-do on alkujaan okinawalainen kamppailulaji. Karate-sana tarkoittaa ”tyhjää kättä”.
Karaten juuret ulottuvat vanhoista okinawalaisista kamppailumuodoista aina kiinalaisiin kamppailulajeihin. Lajin perustekniikat koostuvat pääosin lyönneistä ja potkuista, mutta harjoittelussaan pidemmälle edenneet oppivat tyypillisesti myös nivellukkoja, hallintaotteita, heittoja ja hermopistetekniikoita. Suoritustekniikoiden voima muodostetaan karatessa tehokkaalla lantion käytöllä sekä jalkojen asentojen avulla. Tekniikoiden lopussa esiintyy kime, voiman keskittäminen, johon yhdistyy voimakas uloshengitys, usein kiai-huudon saattelemana. Lajilla on suuri määrä erilaisia tyylisuuntia ja muotoja. [Lähde: Wikipedia]

Tyylisuuntana Shotokan

Maailmansodan jälkeen Shotokanin tekniikat ovat olleet suhteellisen syviä ja tukevia seisontoja, jotka mahdollistavat voimakkaita liikkeitä ja vahvistavat jalkoja. Käsitekniikat painottuvat hivenen enemmän alkeisopetuksessa samoin suuret liikeradat perustekniikassa.

Kata

Shotokan tyylisuunnan karatessa harjoiteltavat katat pohjautuvat vanhoihin okinawalaisiin liikesarjoihin.

Tyylissä harjoitellaan yleisesti 26 kataa. Heian shodan, Heian nidan, Heian sandan, Heian yondan, Heian godan, Bassai dai, Jion, Empi, Kanku dai, Hangetsu, Jitte, Gankaku, Tekki shodan, Tekki nidan, Tekki sandan, Nijūshiho, Chinte, Sōchin, Meikyō, Unsu, Bassai shō, Kanku shō, Wankan, Gojūshiho shō, Gojūshiho dai ja Jiin. [Lähde: Wikipedia]

Budoetiketti

Yleisesti kamppailulajeihin kuuluu hyvän käyttäytymisen malli. Varsinkin japanilaiset kamppailu (budo)-lajit ovat siitä tunnettuja. Etiketti tarkoittaa hyvää ja kohteliasta käytöstä niin salissa (tatamilla), kuin sen ulkopuolella. Tässä lyhyt muistilista:

 • Saliin tultaessa ja lähdettäessä kumarretaan ovella saliin päin
 • Ei käyttäydytä asiattomasti – ei kiroilla
 • Lyöntejä tai potkuja ei kohdisteta seiniin tai huonekaluihin
 • Kumarretaan parille eli uke:lle tekniikoiden ja ottelun aluksi ja lopuksi
 • Vetäjän (Sensei / Senpai) päälle ei puhuta tai keskeytetä
 • Seurataan opetusta

”Harjoutusvastutajasi luovuttaa kehonsa tekniikkasi toteuttamiseen. Palauta hänen keho vahingoittumattomana takaisin tekniikan suorituksen jälkeen”

Vyökokeet ja vaatimukset

Shinkukain seurassa harjoittelija edistyttyään voi suorittaa vyöarvot aina ruskeaan vyöhön asti. Mustat vyörarvot suoritetaan aina Dan-kollegiolle. Kaikki  Shinkukain myöntävät vyöarvot (1kyu) ovat Suomen karateliiton hyväksymiä.

Ohessa on linkkilista vyökoevaatimuksiin (kesken)

 • Keltainen 5 kyu
 • Oranssi 4 kyu
 • Vihreä 3 kyu
 • Sininen 2 kyu
 • Ruskea 1 kyu
 • Musta 1 dan
 • Musta 2 dan

Karate sanastoa

Karaten tekniikoita, lukuja komentoja on Japanin kielellä. Tätä varten alla on yleisimpiä sanoja listattu ja niiden merkitystä. (kesken)